Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

Oplysningens blinde vinkler

Oplysningens blinde vinkler

— En åndselitær kritik af informationssamfundet

Pelle G. Hansen
Vincent F. Hendricks

238 sider
1. udgave 2011
ISBN: 978-87-593-1594-1
Forlaget Samfundslitteratur

An English version entitled “Infostorms” is in preparation and will appear in 2013

Ellers har jeg læst sociologisk filosofi som Rune Lykkebergs »Alle har ret« og »Kampen om sandhederne« samt Vincent Hendricks’ »Oplysningens blinde vinkler«. Jeg er ikke vant til at læse sociologisk filosofi, men det udvider min horisont så vildt, fordi det viser verden fra en anden vinkel. Jeg bliver helt forført og læser det med stor glæde. – Johan Olsen, Magtens Korridorer

 

En kritisk bog om informationssamfundet og dermed om demokratiets beslutningsgrundlag – kan en sådan bog være morsom? Ja bestemt. Filosoffen Vincent F. Hendricks og spilteoretikeren Pelle Guldborg Hansen er brutalt morsomme i deres analyser af de informationsfælder, der klapper sammen om os i dagligdagen. Kan en sådan bog også være uhyggelig? Ja, den er faktisk en gyser, når analysen bevæger sig ind i den politiske sfære. Hvis du kun synes du har tid til at læse én bog om dit samfund og din samtid, så læs denne. – Vera Kelgart


Grundskitsen til Oplysningens blinde vinkler opstod i 2008 under en række køreture mellem København og Roskilde i Pelles blå Citroën. Vincents bil var gået i stykker midt under højkonjunkturens kogepunkt, hvilket indledte en række samtaler om, hvorfor et af verdens rigeste, frieste og angiveligt oplyste samfund er endt i blindt overforbrug og massekonformitet. Hvorfor vil alle eksempelvis have det samme Gaggenau-køkken, mens de venderfrankfurtere på webergrillen? I søgen eftersvar greb vi til de værktøjer, vi arbejder med til hverdag – formel logik og spilteori – og det viste sig, at disse abstrakte discipliner rummede en række spændende indsigter i, hvordan det moderne informationssamfund understøtter massekonformitet gennem en række underfundige informationsfænomener som fx pluralistisk ignorance, informationskaskader, overbevisningspolarisering, og rammeeffekter. Indsigterne pegede også på, hvordan selvsamme fænomener kan udnyttes og endda komme til at true nogle af demokratiets grundpiller. Efterhånden som køreturene fortsatte, blev en bog således til, der skitserer hvordan mere information ikke nødvendigvis fører til et mere oplyst demokrati.


Vincent F. Hendricks & Pelle Guldborg Hansen

Omtale og anmeldelse i pressen

NY BOG / Oplysningens blinde vinkler

Vincent F. Hendricks og Pelle G. Hansens nye bog, Oplysningens blinde vinkler udkommer d. 15. august 2011 på Forlaget Samfundslitteratur. Læs pressemeddelse her

Oplysning for fuld skrue! Samtale mellem Clement Kjersgaard, Vincent F. Hendricks og Pelle G. Hansen, Bogforum, søndag d. 13. november, kl. 14:15 på stand 21

Hvilke bøger rager op i strømmen af udgivelser i 2011? Kristeligt Dagblads boganmeldere anbefaler hver to titler fra året, der snart er omme. 11. december, 2011

 Vincent F. Hendricks taler om Oplysningens blinde vinkler på Biblioteksledermøde, d. 21. november, 2011. Se video (scroll ned til Vincent F. Hendricks)

Vincent F. Hendricks og Pelle G. Hansen i samtale med Clement Kjersgaard om Oplysningens blinde vinkler på Bogforum 2011. Hør samtalen her (mp3).

Vincent F. Hendricks forelæser over Oplysningens blinde vinkler på Asnæs Aksen, d. 30.01.2012

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i DKNyt, januar 2012

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i KRITIK, december 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i  Kulturkapellet, december 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Tankebanken, december 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Retorikmagasinet, december 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Danske Kommuner, no. 30, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Højskolen, oktober, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Interview med Vincent F. Hendricks, Gymnasieskolen, 27. september, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse på KForum, 27. september 2011

Oplysningens blinde vinkler / Vincent F. Hendricks optræder i Blå Time på Hovedbiblioteket i Krystalgade d. 15. november, 2011, kl. 17:00

Oplysningens blinde vinkler / Omtale i Fyens Amtsavis, 23. november, 2011

Oplysningens blinde vinkler / på Facebook

Oplysningens blinde vinkler / Hørsholm Bibliotek, 1. november, 2011. ”Oplysningens blinde vinkler” af Vincent Hendricks og Pelle G. Hansen lægger arm med en af vor tids ”sandheder” om at information er godt og mere information er endnu bedre. At mangfoldigheden af informationer skulle danne basis for et kvalificeret beslutningsgrundlag er en sandhed med modifikationer. Forfatterne præsenterer fire forskellige informationsfænomener: pluralistisk ignorance, informationskaskader, rammeeffekter og polarisering. Disse teoretiske fænomener eksemplificeres med en række episoder fra hverdagslivet, og det er her at bogen bliver både spændende og morsom idet det anskueliggøres hvordan meninger og markeder påvirker den demokratiske proces og manipulationer sætter demokratiet og vores frie valg som borgere på hårde prøver.

Oplysningens blinde vinkler / Informationssamfunnet – en trussel?

Interview med Vincent F. Hendricks i VG – Verdens Gang, Norges største avis, 15. september 2011

Oplysningens blinde vinkler / Vi bliver døve og blinde
Interview med Vincent F. Hendricks i Politiken, 3. september 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse på Kommunikationsforening, 7. september 2011

Oplysningens blinde vinkler / Lektørudtalelse

Oplysningens blinde vinkler / P1 Formiddag

Vincent F. Hendricks er gæst hos Poul Friis i P1 Formiddag om Oplysningens blinde vinkler, 23. august 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Kristeligt Dagblad, 27. august 2011

Oplysningens blinde vinkler / Interview i Kristeligt Dagblad
Vincent F. Hendricks og Pelle G. Hansen er interviewes i om demokratiets relation til viden i Kristeligt Dagblad, d. 27. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Klumme i Ingeniøren
Vincent F. Hendricks skriver klumme om demokratiet som informationsstruktur, d. 27. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Anmeldelse i Ingeniøren, 19. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Kommentar i Jyllandposten pba. Politiken (videoindslag med Vincent F. Hendricks), 19. august, 20

Oplysningens blinde vinkler / Deadline dr2 (Vincent F. Hendricks i samtale med medieredaktør Jacob Elkjær, Politiken), 12. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Politiken (videoindslag med Vincent F. Hendricks), 15. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / videnskab.dk, 15. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / Agenda P1 (Pelle Guldborg Hansen i samtale med Lasse Lauridsen) 15. august, 2011

Oplysningens blinde vinkler / sdu.dk, 15. august, 2011

Atheneum Boghandel / 25. august, 2011
Vincent F. Hendricks og Pelle G. Hansen causerer over Oplysningens blinde vinkler torsdag d. 25. august, 2011, kl. 17:00 i Atheneum Boghandel i Nørregade

Beskrivelse

Det siges, at vi lever i et informationssamfund, og ikke mindst takket være nye teknologier er information sjældent en mangelvare. Dette anses ofte som et gode; det kan gøre brugere, borgere og beslutningstagere mere oplyste og vidende.

Information kan imidlertid også udnyttes strategisk til manipulation og fordrejning, til at påvirke menneskers overvejelser, beslutninger og handlinger, både individuelt og kollektivt, hvilket i sidste ende kan få betydning for de demokratiske processer.

Oplysningens blinde vinkler gennemgår en række informationsfænomener, som optræder i vores dagligdag, og den analyserer disse på systematisk vis med udgangspunkt i filosofien socialpsykologien, økonomien, beslutnings- og spilteorien. Bogen viser, hvorledes sådanne informationsfænomener kan bruges til at oplyse, men ligeledes til at manipulere med mennesker, meninger og markeder.


Foto: Jakob Boserup


Hvad ved du egentlig? / Interview / Perspektiv

Interview med Vincent F. Hendricks om Oplysningens blinde vinkler i Perspektiv, 26. maj, 2011


Foto: Jakob Boserup

I de elektroniske medier rekrutteres debattører ikke på baggrund af, hvad de ved om et emne og hvordan de er i stand til at formidle deres viden, men alene på basis af deres synspunkt. Så betyder det mindre, om de ved noget, om det, de skal diskutere, for det er konflikt og den rappe bemærkning, der skaber underholdning og seere og lyttere, ikke udveksling eller sammenligning af viden. Denne virkelighed udspringer ikke mindst af et tilsyneladende paradoks: Vi har adgang til flere informationer end nogensinde, men vi ved stadig mindre. Pelle G. Hansen og Vincent F. Hendricks har gjort os alle sammen den tjeneste at beskrive, analysere og forklare, hvilke katastrofale konsekvenser denne uvidenhedens triumf har for demokratiet. De har begået et tankevækkende wake-up call til dem, der bilder sig ind, at det nok skal gå alt sammen.
– Flemming Rose


Foto: Jakob Boserup

Ytringsfrihed hører til blandt de mest basale grundprincipper i demokratiet. Det er ikke bare den, der garanterer, at alles synspunkter høres og at så mange væsentlige bud på sandhed og politik som muligt fremlægges – det er også den, der garanterer legitimiteten af, at flertallet vedtager love, der også gælder for mindretallet. Derfor er undersøgelsen af effekter, der forvrider information centrale. Guldborgs og Hendricks’ velskrevne diskussion af bias, polarisering, kaskader, pluralistisk ignorance er vigtig, fordi de peger på at informationsforvridning ikke kun skyldes løgn, spin, overfladiskhed og manglende oplysning – men også utilsigtede sociale effekter i selve udbredelsen af information. Kun ved at se dem i øjnene kan man begrænse disse effekter.
– Frederik Stjernfelt