Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

Rosenkjæreksperimenterne på P1 – med Vincent F. Hendricks | Oktober-November 2017

Rosenkjæreksperimenterne på P1 – med Vincent F. Hendricks | Oktober-November 2017

Rosenkjær: Formidlerens udfordring / Interview (live) / Anja Dalgaard Nielsen, Anja C. Andersen, Vincent F. Hendricks, DR P1, 26.05.2018

Program 1 / Hvad tror du på?/ DR P1 / Sendes Onsdag 11.10 – uge 41 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

Årets Rosenkjær-prismodtager på P1, Vincent F. Hendricks, tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I den første udsendelse onsdag d. 11/10 klokken 13.30 på P1 bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for, hvor meget de stoler på deres egen dømmekraft. Hvad vejer tyren på billedet? Hvad tror du, og hvad tror de andre i klassen? Lader vi os påvirke af, hvad andres synes? Er ‘flokken’ klogere end individet? I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Dagens gæst er Robin Engelhardt, postdoc ved Center for Information og Boblestudier. Tilrettelæggelsen står Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson for.

Program 2 / Hvor meget tror du på andre? / Sendes Onsdag 18.10  uge 42 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for hvor meget de stoler på deres egen information og hvor meget de stoler på den de får fra gruppen. Står jeg foran urnen med en rød bold og to blå, eller står jeg foran den med to røde bolde og en blå, når jeg netop selv har trukket en rød? Eller hvis jeg nu står for at skulle skrive en nyhedshistorie, hvilke kilder stoler jeg på hvis de siger noget forskelligt. Det som jeg selv tror, eller hopper jeg med på vognen hvis mange kilder siger noget andet?  I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Dagens gæst er Jette Kofoed, lektor ved DPU, Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært Vincent F. Hendricks.

Program 3 / Hvad tror du andre tror på? / Sendes onsdag 25.10 – uge 43 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

 

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror og hvordan denne information kan bruges til at nå tættest på 2/3 af gennemsnittet mellem 1-100. Og gentages eksperimentet kan man så begynde at tænke i hvad man tror, at andre tror, at andre tror er den bedste information til at nå så tæt på 2/3 af gennesnittet, osv. Spekulerer vi altid i hvad andre tror, at andre tror, eller beslutter vi os bare selv for hvad vi synes og handler efter det? Og kan man gå galt i byen og blive offer for en såkaldt flertalsmisforståelse, hvor man tror, at de fleste andre tror, selvom kun de færreste eller slet ingen tror, at det eksempelvis er i orden, at mobbe andre digitalt? I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Programmets gædt er Flemming Balvig, dr. jur, professor emeritus, Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært Vincent F. Hendricks.

Program 4 / Hvad tror du andre tror, at du tror på?/ Sendes onsdag 1.11 – uge 44 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror om dem selv og hvordan denne information kan bruges til at koordinere om man skal mødes i kantinen og drikke kaffe inden man går på arbejde eller blot skal vælge at gå direkte på kontoret. Forudsætningen for koordination er forbundet med hvad der er fællesviden, altså, at jeg ved, at du ved, og du ved, at jeg ved, og jeg ved, at du ved, at jeg ved … osv. Fællesviden er også typisk grundlaget for hvordan normer opstår – og normer er overalt. I studiet fortæller Vincent F. Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater. Gæst i studiet er Thomas Bolander, lektor i datalogi og kunstig intelligens studier på Danmarks Tekniske Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært Vincent F. Hendricks.

Program 5 / Spekulerer investorer på, hvad andre investorer spekulerer i? / Sendes onsdag 8/11 – uge 45 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

Den engelske økonom John Maynard Keynes (1883-1946) har sagt om forholdet mellem investering og spekulation:

”Investering er en aktivitet, som forudsiger et aktivs afkast over dets levetid; spekulation er en aktivitet, som forudsiger markedets psykologi.”

Markedets psykologi og social påvirkning, i bred forstand, har på forskellig været genstand for undersøgelse i Rosenkjæreksperimenterne. Om det gjaldt vægten af en okse, bolde i urner, kilder til nyhedshistorier, møder i kantinen og hvad de øvrige eksperimenter ind til videre har drejet sig om. I dette femte program kommer det til at omhandle handel med aktier og værdiansættelsen af en virksomhed, og hvorvidt investorer (/eller spekulanter) bliver påvirket af hvad andre investorer (/eller spekulanter har besluttet sig for at mene eller gøre. Skal man investere eller spekulere? Programmets gæst er professor David Lando, leder af Grundforskningfondens Center for Financial Frictions, Copenhagen Business School. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært Vincent F. Hendricks.

Program 6 / Hvad skal videnskab i den moderne verden – og skal videnskaben holdes socialt ansvarlig? / Sendes onsdag 15/11 – uge 46 (genudsendes søndag kl. 15.30 samme uge)

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks leverer her den sidste udsendelse i rækken af hans Rosenkjæreksperimenter. Allerede i 2013 udtalte World Economic Forum, at misinformation på nettet nu skal anses som en global udfordring på lige linie med klimaproblemet, verdensopspændende sundhed og så fremdeldes. Siden har både OECD og FN understreget tilsvarende. Spørgsmålet bliver om videnskaben skal tage livtag med globale udfordringer og i så fald hvordan? Og ydermere er et nyt begreb ved at blive præget – videnskablig social ansvarlighed – hvad er det? Gæster er professor Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og forsker Mads Vestergaard fra Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson. Vært Vincent F. Hendricks.