Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

Bog og podcast | VEND VERDEN | 22.06.2020

VEND VERDEN
Genvind autonomien i en digital tidsalder

Vincent F. Hendricks

Udkommet 02.04.2020

ISBN 9 788740 056938

København: Politikens Forlag

Kan købes her og lydbog tilgængelig her

PODCAST / Vend Verden

Har den digitale tidsalder, vi lever i, berøvet os vores frie vilje?

Det spørgsmål stiller forfatter og professor i filosofi Vincent Hendricks i sin bog Vend verden. Over fire afsnit taler han med henholdsvis aktivisten Emma Holten, debattøren Natasha Al-Hariri, forskeren og musikeren Johan Olsen og influenceren Rasmus Kolbe (@Lakserytteren). Vincent vil høre, om de frygter, at vi er i færd med at miste vores autonomi – og i så fald – hvad vi skal gøre ved det. Udgivet af Politikens Forlag

Hør podcast-serien her
 LitteraTOUR er Politikens Forlags landsdækkende forfatterturné,
der tager Danmarks største forfattere rundt i landet i løbet af oktober, november og december 2020

— Lektørudtalelse

Hvad gør den digitale verden ved os? Er vores frie vilje erstattet af algoritmer, der fortæller os hvordan vi skal handle i dagligdagens indkøb og valg, og hvad værre er: hvad vi skal gøre og mene – politisk og ideologisk? Til samfundsinteresserede læsere

Debatbog om en tid hvor individet er produktet og den personlige autonomi er sat ud af kraft. Hendricks byder på etiske overvejelser, filosofi og videnskab til at beskrive, hvordan det ikke bare er en sandhed med modifikationer, men direkte forkert, at internettet og sociale medier er demokratiserende. Techgiganterne er gået fra at kunne forudse vores handlinger til at styre dem. Han spørger om det er det hele værd, at verden er blevet, om ikke lettere, så hurtigere og sætter spørgsmålstegn ved vores evne til at være “ordentlige mennesker”, midt i de ekkokamre de fleste af os synes at befinde os i

Man fristes til at kalde det en vigtig bog, en bog der burde pligtlæses, så heldigvis er det også en utroligt velskrevet bog. Hendricks opererer ud fra et klassisk dannelsesideal, hvilket også gør ham befriende rationel i sin kritik, for hele pointen er jo at have kritisk sans, og at forstå hvordan vi agerer og interagere i et komplekst neurologisk og psykologisk spil med techgiganter og medier. Det gør bogen os meget klogere på.

— Kommunen.dk
Men Hendricks er ikke en tørvetriller, og hans argumentation er med sine afstikkere til så forskellige emner som Augustin og opsamling af hundelorte både veloplagt og lige til at gå til. … Det kan lyde lidt højstemt, men det er det ikke. Det er bare vigtigt.
Bog & Idé, Rudkøbing, 21.07.2020
— Aalborg bibliotekerne
Vincent Hendricks skriver vidende, vittigt og selvironisk garneret med relevante historier fra sit eget liv. Så det er en god bog at vælge først, hvis man vil forstå sin egen plads i den digitale tidsalder.
 
— Bogvægten.dk
“Vend verden’’ er en mere personlig beretning end Hendricks foregående værker, og det gør lidt ekstra for underholdningsværdien og tilgængeligheden.
— Tidsskriftet Epsilon
Væsentlig, aktuel håndbog for navigeren i en gennem-digitaliseret verden … Med de overskuelige og let forståelige anvisninger, har professor Hendricks begået en meget anvendelig håndbog.
— Litteratursiden
Hendricks advarer i provokerende og humoristisk bog om, at vi er ved at miste autoriteten til techgiganterne, men anviser samtidig, hvad vi kan gøre for at genvinde den.
Politikens Boghandel, 21.04.2020
— Bogsyn.dk
Fremragende … Hendricks er udover at være en fremragende tænker en rigtig god fortæller, der bruger humoren meget og heller ikke er bleg for at bruge sig selv i kampen for at få os til at indse, hvor meget, vi selv kommer til at overrule og handle ud fra egne interesser – og måske travlhed.

Er vi i færd med at miste vores autonomi og myndighed som selvstændigt tænkende mennesker? Dette væsentlige spørgsmål stiller Vincent F. Hendricks i sin nye bog.

“For et oplysnings- og dannelsesmenneske i moderne tid, er denne bog obligatorisk læsning.” — Søren Pind

Med vanlig Vincent’sk energi tager professoren os på en rundtur i vores egen forfængelighed, og det er ikke noget kønt syn. Vi må mande os op – som borgere og vælgere – og gøre os bevidst om de tråde, der trækker i os fra alle steder på nettet, og spørge os selv: er det egentlig det værd?” — Nynne Bjerre Christensen

Vi tænker, at vi er myndige borgere, der tager kvalificerede beslutninger om alt fra, hvem vi synes, der skal have nøglerne til statsministeriet, til hvilken smartphone, vi vil erhverve os næste gang, men i virkeligheden er vores autonomi under et gevaldigt og stort set usynligt pres i informationstidsalderen.

“Brug Vincents bog til at tænke over hvilket menneske du gerne vil være.” — Peter Mygind

Ifølge Hendricks taler meget nemlig for, at vi uden vores vidende er blevet berøvet vores frie vilje og i stedet er blevet til produkter, der kan handles på det evigt voksende marked for information og manipulation. Det er ærgerligt, når vi nu engang har fået evnen til kvalificeret overvejelse, beslutning og handling.

“Kunne denne bogs budskaber nå ud til alle, ville verden være et smukkere sted.” — Johan Olsen

Gennem videnskabelige og filosofiske overvejelser og personlige refleksioner argumenterer Hendricks for, at vejen til at generobre vores autonomi og vende verden ligger i fire klassiske latinske dyder og i en ambition om at være det, han kalder ’ordentlige mennesker’.

”At være et ordentligt menneske er ikke noget, man får forærende, det er noget, man opnår. Her er opskriften fra Vincent
F. Hendricks.” — Helle Thorning-Schmidt

ANMELDELSER

 

PRESSE

Herre i eget liv – Louisiana LIVE online med Vincent F. Hendricks
from Louisiana Museum of Modern Art on Vimeo.

INDHOLD

Forord

Kapitel 1 | Hvad er det, du laver, og hvorfor er det vigtigt?

Kapitel 2 | Du er produktet!

Kapitel 3 | Bobler af opmærksomhed

Kapitel 4 | Socialpsykologi på speed

Kapitel 5 | Det’ fake news

Kapitel 6 | Det monumentale ansvar

Kapitel 7 | ’Good people’

Kilder

Hvordan bliver vi bevidste om “ordentlighed” i en tid, hvor vores latente nysgerrighed og ustyrlige sensationssans uafladeligt provokeres, for blot at få 5 sekunder af vores opmærksomhed? Og hvad skal vil med “human” i en tid, hvor technologi konsekvent og uden tøven overhaler vores egne tanker, evner til at ræsonnere og vores velkendte metoder for opbyggelig tænkning? Jo, vi skal netop insistere på “human”, vi skal efterstræbe et “ordentligt menneske” og vi skal uden tøven og med oprejst pande netop søge at forstå det mere, der ligger i begge. Menneske-mennesker er ikke et overstået kapitel, men en grundforudsætning for at vi kommer til at anvende alt det vi kan og ved til glæde og gavn for det levende. Det og meget mere behandles interessant og vedkommende i Vincent F. Hendricks nye bog Vend Verden. — Stine Bosse