Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

Ny børnebog | HOVEDBRUD | 29.09.2020

HOVEDBRUD
Naturvidenskab og filosofi

Johan Olsen & Vincent F. Hendricks

København: Gads børnebøger, 29.09.2020

ISBN 978-87-627-3381-7, 283 sider

Se mere hos Gads Forlag og bestil på saxo.com

 

Forord

Hovedbrud er ting og sager man ikke helt forstår. Måske giver de mening når man har tænkt lidt over dem, måske ikke. Et eksempel: Os, der har skrevet bogen har kendt hinanden i mange år og da vi engang skulle interviewes til fjernsynet spurgte værten om vi havde kendt hinanden længe. Johan smilede så sødt han kunne og sagde:

”Jo, jeg er Vincents mor!”

Værten ligner et kæmpe spørgsmålstegn. Det giver på den ene side god mening. Hvis nu Johan virkelig var Vincents mor, så ville det jo følge ganske naturligt, at vi havde kendt hinanden længe, for mødre har det med at have kendt deres børn hele deres liv.  På den anden side giver det overhovedet ingen mening – hvorfor ikke?

Det har du sikkert allerede regnet ud: Mænd kan ikke være mødre. Johan kunne måske have været  Vincents far, for fædre har det også med at have kendt deres børn hele livet. Men den går heller ikke. Vi er nemlig ca. lige gamle, og så tidligt kan man normalt ikke få børn, at Johan kunne være Vincents far. Det kan være det var de tanker, der gik gennem hovedet på journalisten. Et hovedbrud for åben skærm.

Hvad har det så med naturvidenskab og filosofi at gøre? Jo, verden er fuld af hovedbrud. Vi ser os omkring, mærker, dufter og lytter til verden. Af og til kan vi ikke forstå det, vi oplever. Det passer ikke ind i vores idé om, hvordan verden er indrettet. Vi to elsker at prøve at finde ud af ting, vi ikke forstår. Og der er masser at tage af.

Vi har skrevet denne bog til dig for at fortælle dig om forskellige emner set ud fra naturvidenskabens og filosofiens synspunkt.  Vi tager små og store spørgsmål op og vender og drejer dem fra hver vores vinkel. Vi fortæller dig for eksempel om tid, uendelighed og sandhed og om hvad det vil sige, at noget er logisk, hvad viden er og hvorfor vi overhovedet findes. Johan ser på emnerne fra den naturvidenskabelige og Vincent fra den filosofiske vinkel.

Det at undre sig over naturen, mennesket, livet og verden, det at få hovedbrud over stort og småt – det er både videnskabens og filosofiens brændstof – vores brændstof – og dit.

Johan Olsen & Vincent F. Hendricks
København, forår 2020

Indholdsfortegnelse

 • Kapitel 1 | Logik og naturvidenskab 15
 • Kapitel 2 | Klima 31
 • Kapitel 3 | Angst 43
 • Kapitel 4 | Forklaring 53
 • Kapitel 5 | Rum 67
 • Kapitel 6 | Tid 79
 • Kapitel 7 | Uendelighed 91
 • Kapitel 8 | Viden og uvidenhed 105
 • Kapitel 9 | Verden 115
 • Kapitel 10 | Fejl 125
 • Kapitel 11 | Tillid 135
 • Kapitel 12 | Nødvendighed og mulighed 147
 • Kapitel 13 | Sandhed og løgn 161
 • Kapitel 14 | Induktion 173
 • Kapitel 15 | Sprog 183
 • Kapitel 16 | Følelser og kærlighed 193
 • Kapitel 17 | Himlen 205
 • Kapitel 18 | Eksistens og bevidsthed og liv 219
 • Kapitel 19 | Tilfældighed 231
 • Kapitel 20 | Lys 243
 • Kapitel 21 | Humor 255
 • Kapitel 22 | Menneske 265

Bagsiden

Verden kan godt være som et kæmpe loftsrum, hvor flere generationers bunker af ting og sager er blevet lagt hen. Den er stort set umulig at finde rundt i. Derfor har man kunst, filosofi og naturvidenskab: Til at skabe overblik over universets store pulterkammer.

Biolog Johan Olsen og filosofiprofessor Vincent F. Hendricks har sat hinanden i stævne for at prøve at besvare spørgsmål om klima, tillid, kærlighed, fejl, himlen, viden – og selvfølgelig også klassikere som ”Hvem er jeg?”. Nogle af svarene er rimelig nemme, andre er ikke, men det er fordi mange spørgsmål, selv de simpleste, stadig giver uendeligt store hovedbrud for forskerne.

Ja, du kan også få svar på hvor stort ”uendelig” er.

Rikke Bisgaards illustrationer er kunstværker, der lever i sig selv. Derfor er denne bog lyden af leg fra sandkassen, hvor kunsten, filosofien og naturvidenskaben udforsker universet sammen uden de voksne holder øje.

Johan Olsen, født 1969 er biolog, ph.d. i proteinkrystallografi og forsker med fokus på proteinmolekylers struktur og funktion ved SBiNLab på Københavns Universitet. Han er også forsanger i Magtens Korridorer og Pligten Kalder. Johan G. Olsen er formidler af videnskabelige emner for en yngre målgruppe, som man bl.a. har kunnet se i DR’s serie Store danske videnskabsmænd og hans bog Bogen om verden (2017).

Vincent F. Hendricks, født 1970, dr.phil., ph.d., er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier samme sted. Han er forfatter til en række bøger, herunder blandt andet Spræng boblen, Fake News, Kæmp for Kloden, Os og dem, Vend verden og er en afholdt foredragsholder. Vincent F. Hendricks har vundet en række priser for sin forskning herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris, Choice Magazine Outstanding Title Award samt Rosenkjærprisen.