Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

HOVEDBRUD | 29.09.2020 | 3. oplag

HOVEDBRUD
Naturvidenskab og filosofi

Johan Olsen & Vincent F. Hendricks

København: Gads børnebøger, 29.09.2020

ISBN 978-87-627-3381-7, 283 side

 1. oplag, 2. oplag, 3. oplag

Se mere hos Gads Forlag og køb på saxo.com

… men derudver skal der bare lyde lovord til denne veloplagte bog, der i den grad er en opfordring til unge mennesker – og bestemt også de lidt ældre – til at kaste sig over fænomener i hverdagen som man ikke lige forstår, men gerne vil komme til at forstå. Bare gå i gang.
Børn og bøger, anmeldelse, april 2021

 

Forord

Hovedbrud er ting og sager man ikke helt forstår. Måske giver de mening når man har tænkt lidt over dem, måske ikke. Et eksempel: Os, der har skrevet bogen har kendt hinanden i mange år og da vi engang skulle interviewes til fjernsynet spurgte værten om vi havde kendt hinanden længe.

Det er en helt fantastisk bog I har skrevet. Den rammer som regn i ørkenen. Danske børn er heldige og vi andre med. Det bliver min bedste julegave at give til dem jeg kender.
Professor Anja C. Andersen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

Politiken, 10.10.2020

Johan smilede så sødt han kunne og sagde:

”Jo, jeg er Vincents mor!”

Politikens Boghal, 05.10.2020

Værten ligner et kæmpe spørgsmålstegn. Det giver på den ene side god mening.

Velfortalt, flot og umådelig spændende bog, der kommer rundt om emner, der kan være svære at forstå og begribe for både børn og voksne. Forfatterne formidler med brug af hverdagseksempler, illustrationer og et enkelt sprog en række emner, som mange børn funderer over, på en interessant og vedkommende måde. — Lekørudtalelse, uge 43, 2020

 

Hvis nu Johan virkelig var Vincents mor, så ville det jo følge ganske naturligt, at vi havde kendt hinanden længe, for mødre har det med at have kendt deres børn hele deres liv.

Hvilken bog giver man egentlig til nysgerrige teenagere, som man gerne vil stimulere lidt tankemæssigt? Hvilken gave er oplagt til non-firmanten? Med Hovedbrud er der nu landet en bog, der er svaret på begge de spørgsmål … Man bliver fristet til at sige, at det er denne slags bøger, der er for få af: Vi har netop brug for at forstå verden, og de ting og fænomener, der er i den, fra flere perspektiver. Og ikke som noget, der udelukker hinanden, men som komplimenterer hinanden. ***** 5 stjerner, Pædagogen.dk, — Christoffer Boserup Skov

Mest solgte bøger
fra Gads Forlag på Saxo
2020

På den anden side giver det overhovedet ingen mening – hvorfor ikke?

The Freak Brothers – Vincent og Johan med Hovedbrud

Det har du sikkert allerede regnet ud: Mænd kan ikke være mødre. Johan kunne måske have været  Vincents far, for fædre har det også med at have kendt deres børn hele livet. Men den går heller ikke.

Saxo bestsellerlisten for børn, 10.10.2020

Vi er nemlig ca. lige gamle, og så tidligt kan man normalt ikke få børn, at Johan kunne være Vincents far. Det kan være det var de tanker, der gik gennem hovedet på journalisten. Et hovedbrud for åben skærm.

 

Store og varme anbefalinger herfra til alle, der er nysgerrige på verden og gerne vil have lidt hovedbrud.
— Skriv for livet, 02.11.2020

Holdet bag Hovedbrud – fra venstre:
Julie Rotne (redaktør), Vincent F. Hendricks (forfatter),
Rikke Bisgaard (illustrator), Johan Olsen (forfatter)

Hvad har det så med naturvidenskab og filosofi at gøre? Jo, verden er fuld af hovedbrud.

Arnold Busck, 13.10.2020

Vi ser os omkring, mærker, dufter og lytter til verden. Af og til kan vi ikke forstå det, vi oplever. Det passer ikke ind i vores idé om, hvordan verden er indrettet.

Tranquebar, København, 11.10.2020

Vi to elsker at prøve at finde ud af ting, vi ikke forstår. Og der er masser at tage af.

Boghandlen ved Søerne, 29.09.2020

Boghandel på Bryggen, 07.10.2020

Vi har skrevet denne bog til dig for at fortælle dig om forskellige emner set ud fra naturvidenskabens og filosofiens synspunkt.  Vi tager små og store spørgsmål op og vender og drejer dem fra hver vores vinkel.

”Børnebog! – Har nu læst den med stor fornøjelse og følt mig 100% overbevist om, at jeg var målgruppen. Tak for indsatsen og tillykke med det flotte resultat!”
Henrik Wegener, rektor ved Københavns Universitet

Vi fortæller dig for eksempel om tid, uendelighed og sandhed og om hvad det vil sige, at noget er logisk, hvad viden er og hvorfor vi overhovedet findes. Johan ser på emnerne fra den naturvidenskabelige og Vincent fra den filosofiske vinkel.

Bogen er en ny og spændende måde at formidle naturvidenskabeligt materiale på. De to forfatteres forskellige vinkler skaber et bredere perspektiv hos læseren og får os til at overveje egne konkrete opfattelser af begreberne.
Litteratursiden

Det at undre sig over naturen, mennesket, livet og verden, det at få hovedbrud over stort og småt – det er både videnskabens og filosofiens brændstof – vores brændstof – og dit.

Johan Olsen & Vincent F. Hendricks
København, forår 2020

Indholdsfortegnelse

 • Kapitel 1 | Logik og naturvidenskab 15
 • Kapitel 2 | Klima 31
 • Kapitel 3 | Angst 43
 • Kapitel 4 | Forklaring 53
 • Kapitel 5 | Rum 67
 • Kapitel 6 | Tid 79
 • Kapitel 7 | Uendelighed 91
 • Kapitel 8 | Viden og uvidenhed 105
 • Kapitel 9 | Verden 115
 • Kapitel 10 | Fejl 125
 • Kapitel 11 | Tillid 135
 • Kapitel 12 | Nødvendighed og mulighed 147
 • Kapitel 13 | Sandhed og løgn 161
 • Kapitel 14 | Induktion 173
 • Kapitel 15 | Sprog 183
 • Kapitel 16 | Følelser og kærlighed 193
 • Kapitel 17 | Himlen 205
 • Kapitel 18 | Eksistens og bevidsthed og liv 219
 • Kapitel 19 | Tilfældighed 231
 • Kapitel 20 | Lys 243
 • Kapitel 21 | Humor 255
 • Kapitel 22 | Menneske 265

PRESSE OG ANMELDELSER

… så er bogen virkelig godt skrevet. Begge bruger humor og jeg kan sagtens se, at 12 årige kan læse den og få glæde af den! Jeg vil også anbefale den til kristendomskundskabs- og naturvidenskabslærer i folkeskolen, da jeg er sikker på, at de vil få glæde af den! Kapitlerne er korte og hurtigt læst, derudover indeholder bogen en masse tegninger, figurer og billeder, som hjælper på forklaringen og som sætter tankerne igang. — Bookeater, 28.10.2020

Bagsiden

Verden kan godt være som et kæmpe loftsrum, hvor flere generationers bunker af ting og sager er blevet lagt hen. Den er stort set umulig at finde rundt i. Derfor har man kunst, filosofi og naturvidenskab: Til at skabe overblik over universets store pulterkammer.

Tranquebar 05.10.2020

Biolog Johan Olsen og filosofiprofessor Vincent F. Hendricks har sat hinanden i stævne for at prøve at besvare spørgsmål om klima, tillid, kærlighed, fejl, himlen, viden – og selvfølgelig også klassikere som ”Hvem er jeg?”. Nogle af svarene er rimelig nemme, andre er ikke, men det er fordi mange spørgsmål, selv de simpleste, stadig giver uendeligt store hovedbrud for forskerne.

Ja, du kan også få svar på hvor stort ”uendelig” er.

Rikke Bisgaards illustrationer er kunstværker, der lever i sig selv. Derfor er denne bog lyden af leg fra sandkassen, hvor kunsten, filosofien og naturvidenskaben udforsker universet sammen uden de voksne holder øje.

Johan Olsen, født 1969 er biolog, ph.d. i proteinkrystallografi og forsker med fokus på proteinmolekylers struktur og funktion ved SBiNLab på Københavns Universitet. Han er også forsanger i Magtens Korridorer og Pligten Kalder. Johan G. Olsen er formidler af videnskabelige emner for en yngre målgruppe, som man bl.a. har kunnet se i DR’s serie Store danske videnskabsmænd og hans bog Bogen om verden (2017).

Boghandlen ved Svanemøllen, 04.10.2020

Vincent F. Hendricks, født 1970, dr.phil., ph.d., er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier samme sted. Han er forfatter til en række bøger, herunder blandt andet Spræng boblen, Fake News, Kæmp for Kloden, Os og dem, Vend verden og er en afholdt foredragsholder. Vincent F. Hendricks har vundet en række priser for sin forskning herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris, Choice Magazine Outstanding Title Award samt Rosenkjærprisen.

Saxo.com-anbefalinger af læsning til efterårsferien 2020

Lektørudtalelse, uge 43, 2020

Hovedbrud : naturvidenskab og filosofi

Forfatter: Vincent F. Hendricks (f. 1970)

forfatter: Johan Olsen (f. 1969)

Materialevurdering

Kort om bogen

Hvad er tid og uendelighed? Hvad betyder det at være angst og være et menneske? I bogen får du både en naturvidenskabelig forklaring og en filosofisk forklaring på 22 ting fra vores verden, som kan være svære at forstå. Højtlæsning fra 9 år. Selvlæsning fra 11 år

Beskrivelse

Johan Olsen og Vincent F. Hendricks ser nærmere på 22 hovedbrud, som defineres som ting og sager, vi som mennesker ofte ikke helt forstår. Johan Olsen beskriver hvert hovedbrud fra en naturvidenskabelig vinkel, mens Vincent F. Hendricks ser på de enkelte hovedbrud fra en filosofisk vinkel. Bogen kommer rundt om emner som klima, angst, fejl, uendelighed, humor, og hvad det vil sige at være et menneske. Bogen er illustreret med fotos, tegninger og figurer. Johan Olsen er biolog og musiker og har udgivet flere børnebøger om naturvidenskab, fx Hvad er et æg? Vincent F. Hendricks er professor i filosofi og har skrevet flere bøger for voksne

Vurdering

Velfortalt, flot og umådelig spændende bog, der kommer rundt om emner, der kan være svære at forstå og begribe for både børn og voksne. Forfatterne formidler med brug af hverdagseksempler, illustrationer og et enkelt sprog en række emner, som mange børn funderer over, på en interessant og vedkommende måde

Andre bøger om samme emne

Vil du gerne læse mere om naturvidenskabelige og filosofiske emner, så prøv fx Bogen om verden, Hvad himlen kan fortælle os eller Tænk stort

Til bibliotekaren

Anbefales varmt til anskaffelse såvel på folkebiblioteket som i PLC-regi

Marion Tirsgaard