Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

SANDHEDSMINISTERIET | NY BOG | 27.09.2021

SANDHEDSMINISTERIET
Techplatformenes indflydelse på tidens fakta, følelser og fortællinger

Camilla Mehlsen & Vincent F. Hendricks

København: Informations Forlag, 27. september 2021
ISBN: 9788793772304 / 246 sider / 1. oplag, 2. oplag

Kan købes her

Internettet er en potentielt demokratisk sfære, hvor alle kan få taletid. Men de sociale platforme har stor indflydelse på det enkelte menneskes digitale adfærd, ligesom de kan ekskludere alt fra vaccinemodstandere til den amerikanske præsident.

Sandhedsministeriet / 4 hjerter i Politiken
13.10.2021

Med analyser af fænomener som selfies, fake news og nudes viser Vincent F. Hendricks og Camilla Mehlsen, hvordan de sociale platforme administrerer tidens fakta, følelser og fortællinger og i praksis kan styre, hvad vi opfatter som sandt og falskt, rigtigt og forkert, grimt og smukt – online såvel som offline.

Sandhedsministeriet er et interessant bidrag. Særligt fordi den udpensler, hvordan spørgsmålet om, hvad man må sige og gøre i nettets storcentre, handler om meget mere end ytringsfrihed. … “Det er vitterlig skræmmende læsning. Og netop derfor skal ‘ Sandhedsministeriet’ i øvrigt have ros for aldrig at blive ængstelig. – Politiken, 13.10.2021

Bogforum 05.11.2021

Det er ikke for sent at skabe et mere demokratisk internet. Hendricks og Mehlsen kalder med Sandhedsministeriet på en nytænkning af techgiganternes rolle i den digitale infrastruktur.

I takt med at problemerne tårner sig op på platformene, fra indhold med nøgenbilleder og selvskade over misinformation og infodemi til terror, forskubber grænserne sig løbende hen imod større redaktionel indblanding fra platformenes side. Det er dog uklart, hvad platformenes ansvar er for det, som foregår online, og i hvilken grad de kan stilles til ansvar for det, som platformene animerer til offline. Sociale platformes voksende magt over det offentlige rum og intimsfæren handler ikke blot om, hvorvidt de udelukker profiler, stækker indhold eller på anden vis sanktionerer. Deres adfærdsdesign, indholdsmoderation og opmærksomhedsstyring præger også på et dybere plan fakta, følelser, adfærd, forståelser og fortællinger – og fremtidens demokrati. – fra bogen

Sandhedsministeriet er vedkommende og skræmmende læsning. Og det er især relevant efter coronakrisen, hvor det kom tydeligt frem, hvor meget folk stoler på de sociale medier som reelle kilder til information. Det er en velskrevet og grundig gennemgang af de problemer, der er i vores verdensomspændende kommunikation og en bastant opfordring til at være bedre til kildekritik. – Skriv for livet, 28.10.2021

Indhold

 • Forord
 • Kapitel 1. Fra borger til bruger på idéernes markedsplads
 • Kapitel 2. Fra bruger til produkt i opmærksomhedsøkonomien
 • Kapitel 3. Infodemi og fake news
 • Kapitel 4. Bare bryster og borderline
 • Kapitel 5. Influencere og superspredere
 • Kapitel 6. Klandestint kasino
 • Kapitel 7. Sandhedens dommere
 • Kapitel 8. Hvad nu?!
 • Litteratur
 • Noter

De første eksemplarer – 13.09.2021

Om forfatterne

Camilla Mehlsen, cand.mag., er digital medieekspert i Børns Vilkår og indehaver af Mehlsen Media med speciale i digital medieadfærd. I 2020 var hun journalistisk lektor ved Center for Journalistik, Syddansk Universitet for at undersøge influenceres betydning for unges meningsdannelse og mediebranchen. Hun er medlem af TechDK Kommissionen og forfatter til flere bøger og artikler om teknologiens indflydelse på relationer, uddannelse og samfund, herunder Teknologiens testpiloter (2016), Hvordan bliver vi digitalt dannede? (med Vincent F. Hendricks 2018) og Homo Futura (2020) samt redaktør og didaktisk leder af undervisningsmaterialet LIKE (2019).

Vincent F. Hendricks, dr.phil., ph.d., er professor i formel filosofi, grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS) ved Københavns Universitet. Han er medlem af TechDK Kommissionen og forfatter til en række bøger om logik, erkendelsesteori, informationsteori og demokrati, herunder Spræng boblen (2016), Fake news (med Mads Vestergaard, 2017), Hvordan bliver vi digitalt dannede? (med Camilla Mehlsen, 2018), Os og Dem (med Silas L. Marker, 2019) og Vend Verden (2020). Han har modtaget en række priser for sin forskning og formidling, herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Choice Magazine Outstanding Title Award og Rosenkjærprisen.

Det kunne selvfølgelig lyde som en ret nedslående affære, men forfatterne er heldigvis hverken dommedagsprofeter eller maskinstormere. For selvom der formentlig er et stykke vej, inden vi kommer i mål, så mener de to forfattere, at det er muligt at nytænke techgiganternes rolle, og den måde vores fælles digitale infrastruktur fungerer.
–ComputerWorld.dk, 29.09.2021

Presse og arrangementer


Konference, TjekDET, 15.11.2021

Supertanker, DR P1, 09.11.2021

Camilla Mehlsen & Vincent F. Hendricks
Deadline, DR2 / 23.09.2021

Politikens Boghal, 24.10.2021

Arnold Busch, 28.09.2021

Politikens Boghal, 28.09.2021

Tranquebar, 13.10.2021