Vincent F. Hendricks: Professor, Director | Center for Information and Bubble Studies | University of Copenhagen

FAKE NEWS | 14.08.2017

FAKE NEWS
Når virkeligheden taber

Vincent F. Hendricks
Mads Vestergaard

Gyldendal | 14. august, 2017

ISBN 9788702247268

Kan købes og læseprøve her

Både en tysk, engelsk og spansk udgave af bogen kommer / primo 2018

Politik og medier oversvømmes af fordrejninger, fortielser, forglemmelser og forvanskninger af sandheden. Vi invaderes af populistiske fortællinger, “alternative kendsgerninger” og “fake news”.

 

Det er nu et faktum, at misinformation er noget man aktivt må forholde sig til som politiker, som journalist og som borger. Men hvordan?

 

Det handler om at få opmærksomhed. Omtale i æteren og trafik på de sociale medier. I informationstidsalderen er opmærksomhed en dyrebar ressource. Omtale og trafik er penge, magt og politisk indflydelse, selv hvis det er på bekostning af sandhed, fakta og de alt for virkelige udfordringer, vi står over for.

FAKE NEWS giver et første sammenhængende billede af hvordan opmærksomhedsøkonomien kan ende i det postfaktuelle demokrati: Eventyrlige fortællinger erstatter kendsgerninger som grundlag for politisk meningsdannelse, debat og lovgivning. Et monster, som de færreste vil have, men som har vist sit ansigt på det seneste og som bliver fodret af politikere, journalister og borgere.


Vincent F. Hendricks taler for Europaparlamentet
om Fake News 07.09.2017

Første skridt til at stoppe med at fodre monsteret og dæmme op for den udvikling, er at forstå, hvad der forårsager den. Det forsøger denne bog at bidrage til.

INDHOLD

 • Forord 7
 • Indledning 13
 • Opmærksomhedsøkonomi 23
 • Nyhedsmarkedet 45
 • Opmærksomhedsspekulation og
 • politiske bobler 71
 • Alternative kendsgerninger, misinformation og
  fake news 91
 • Faktaresistens, populisme og
  konspirationsteorier 117
 • Postfaktuelt demokrati 145

PRESSE

 • Filosof: Giv Facebook ansvar for fake news / Interview Vincent F. Hendricks / Ritzau, 12.08.2017
 • 55 minutter om Fake News / Interview Vincent F. Hendricks  & Mads Vestergaard / Radio24syv, 10.08.2017
 • Fake News og Donald Trump / Interview Vincent F. Hendricks / DR P1 Eftermiddag, 09.08.2017
 • Fake News / Interview Vincent F. Hendricks & Mads Vestergaard, DR P1 Morgen, 09.08.2017

Kristeligt Dagblad, 08.08.2017

ANMELDELSER

 • Da sandheden blev politisk, Weekendavisen, 11.08.2017

Hendricks & Vestergaard skriver her overbevisende om de »mørke fremtidsperspektiver i en opmærksomhedsog dataøkonomi, som gør os til produkter, overvåger os og bruger informationen imod os til effektivt at påvirke vores adfærd og manipulere os«. Vi er som forbrugere kommet i hænderne på politiske populister og magtfulde koncerner, og det er alt for langsomt gået op for den etablerede presse, at de sociale medier er en livsfarlig modstander. I en avisbranche i krise er der ingen vej uden om at tage penge for faktabaserede, redigerede artikler og undgå at basere hele sin eksistens på annoncer. – Klaus Wivel, Weekendavisen, 11.08.2017

 • Anmeldelse: På sporet af falske nyheder i en digital tidsalder, Politiken, 14.08.2017 /
Fake news – når virkeligheden taber’ leverer den hidtil mest sammenhængende og konsistente analyse af, hvordan falske nyheder påvirker det moderne mennskes måde at tænke på og det med det moderne demokratis måde at handle på. Forfatterne giver dybde og perspektiv vedat forbinde digitaliseringens flygtighed med filosofiens grundtanker. – Christian Jensen, Politiken, 14.08.2017

Det er først og fremmest en bog, som letlæst og jordbunden forsøger at strukturere, hvad det hele handler om. En bog velegnet til undervisningsbrug og til begyndere, der gerne vil forstå, hvad ”fake news” er for noget. …Hvad bogen savner af tyngde på analyse af markedet og de teknologiske og forretningsmæssige dynamikker, det har den til gengæld på den mere teoretiske, filosofiske, politiske og demokratiske analyse. – Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen, 14.08.2017

Fake News kan også læses som en direkte fortsættelse af Hendircks’ Spræng boblen. Det er interessant viden, der fint belyser hvor trusler og farer mod den enkelte og mod demokratiet gemmer sig. Fake News burde være pligtlæsning i skolernes ældste klasser. – Birte Strandby, Bogvægten, 16.08.2017

 • Fake News, Danske Kommuner, 07.09.2017 – 4/6 stjerner i Danske Kommuner

Fake news og det at påvirke ved hjælp af fake news har vel eksisteret lige så længe som nyheder, men de falske nyheder har aldrig haft så gode kår som nu takket være sociale medier og den stadigt stigende fakta-resistens. Så der er brug for modgift, og det er det, som Vincent F. Hendricks og Mads Vestergaard forsøger at levere i deres nye bog -Fake news når virkeligheden taber … (den) nye bog rummer fremragende analyser.

Bogens pointer er godt formidlet. For eksempel leverer forfatterne en klarsynet sondring mellem forvanskede udsagn, løgne og regulære falske nyheder.

 

 • Fake News, Gymnasieskolen, 17.10.2017

Bogen Fake News er en god introduktion til nye fænomener i dagens samfund. Bogen præsenterer både baggrunden for de nye tilstande og giver snesevis af eksempler på fake news, som defineres som ” fingerede nyheder, misrepræsentation af motiver og formål, der simulerer journalistik og således sandfærdighed” … Der er dog ingen tvivl om, at denne bog vil blive flittigt citeret, og pointerne vil blive didaktiseret i kommende lærebøger.

 

Medierne oversvømmes af fordrejninger og forvanskninger. Vi er nødt til at forholde os til såkaldt alternative kendsgerninger.

I FAKE NEWS fortæller Vincent F. Hendricks og Mads Vestergaard letforståeligt om, hvordan opmærksomhedsøkonomien hos politikere, journalister og borgere kan føre til et postfaktuelt demokrati, i hvilket eventyrlige historier erstatter kendsgerninger som grundlag for politisk debat og lovgivning. Første skridt til at dæmme op for den udvikling, er at forstå, hvad der forårsager den.

 

 

Verified by ExactMetrics